Gıda Katkı Maddelerinden Yiyecek Kalmadı Isyan ediyorum
- Özlem İncekara Yiğit
- 11 Ağu 2015
- 5 dakikada okunur
Markette, pazarda neye elimi atsam huylanır oldum. Markette ürünlerin üzerinde okuyamayalım diye yazılan minicik yazılardan içeriklerini okuyacağım diye gözlerim ağrıyor. Bilmediğim içerikleri de Google sağ olsun söylüyor.
Ben en sık rastlanan gıda katkı maddeleri ile ilgili bir bilgi geçeyim istedim. Aklınızda birazı kalsa bile ne mutlu. Hem kendimiz hem çocuklarımız için katkı içermeyen ürünleri tercih edelim. Konserve ve paketli ürünlerden olabildiğince uzak duralım. Ne kadar az tüketsek o kadarı kardır.
Özellikle E621 Monosodium Glutamate (MSG)
MSG, hazır çorbalar, salata sosları, sucuk, salam, sosisler, tütsülenmiş balık, patates cipsleri gibi pek çok paketlenmiş gıda maddelerinde Uzakdoğu yemeklerinde (Çin ve Japon mutfağı) çoğu soya sosunda, hazır çorbalarda, hazır soslarda, hazır gıdaların hemen hepsinde, gofretlerde, bazı katı yağlarda yaygın olarak kullanılıyor. MSG lezzet arttırıcı bir eksitoksindir
MSG içeren gıdaları yedikten sonra ortaya çıkan bu rahatsızlıklar, baş ağrısı, ishal, terleme, göğüste sıkışma, boyun arkasında yanma, mide bulantısı ve kusmadır. Yol açtığı hastalıkları ise: merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları, sara (epilepsi), retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı), yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, ensülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet; ayrıca böbrek ve karaciğerde hasar yaratır.
Gelelim diyet ürünlere katılan en zararlı katkı maddesi;
Aspartam (Nutrasweet ve Equal olarak da biliniyor)
Suni tatlandırıcılar gıda değil kimyasaldır. Aspartam başlangıçta böcek öldürücü olarak imal edilmişti. Suni bir tatlandırıcı olan aspartam, çay şekerinden 200 kat daha tatlandırıcı bir madde
Tüm diğer gıda ve gıda katkı maddelerinin toplamından daha fazla yan etkisi vardır. Aspartamın içinde bulunan fenil alanin ve metanol, vücutta bağırsaklardan emildikten sonra çok zehirli bir madde olan formaldehite dönüşüyor. Formaldehit kanserojen olarak biliniyor ve piyasada diyet içeceklerde, sakızlarda, şekerlerde, hazır gıdalarda, bir çok diyet ürününde, soslarda bulunuyor.
Baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, şişmanlık, depresyon, korku atakları, huzursuzluk, konvülsiyon, uykusuzluk, görme kaybı, işitme kaybı, kulak çınlaması, yorgunluk, tat kaybı, Parkinson, çarpıntı, nefes darlığı, cilt döküntüleri, MS (Multipıl Sıkleroz) gibi hastalıkların yanı sıra beynin işleyiş sürecini yavaşlatır, kanseri tetikler.
Özellikle zayıflamak için suni tatlandırıcı kullananların bilmesi gereken önemli bir etki de metabolizmayı yavaşlatarak aslında daha fazla yağ biriktirmeye neden olması. On binden fazla gıda maddesinde kullanılıyor.
Yüksek Fruktoz Mısır Şurubu
Kötü kolesterol seviyenizi (LDL) hızla yükseltir ve diyabet hastalığının oluşmasında rol oynar. Kansızlık, kalp büyümesi ve obeziteye de neden olur.
Ketçap, krema, kola, gazoz, şekerleme, hazır çorba, çikolata, gofret, puding, hazır kek gibi özellikle çocukların sıkça tükettikleri gıda değeri olmayan besinlerde bolca kullanılır.
Trans Yağ
Trans yağ, kötü kolesterol (LDL) seviyesini yükseltir. Kalp krizi, kalp rahatsızlığı ve inme riskini ciddi ölçüde arttırır.
Trans yağlar bağışıklık sistemini zayıflatır, ensülin direncini arttırır, karaciğeri ve üreme sistemini etkiler. Gebelerde düşüğe, doğum ağırlığına neden olur ve anne sütünün kalitesini bozar. Hücre zarına da zarar verir.
Trans yağlar sürülebilir kahvaltılık yağlarda, margarinlerde, katı ve kızartma yağlarında, hazır hayvansal gıdalarda, bunlara bağlı olarak, kızartılmış gıdalarda, fırıncılık ve pastacılık ürünlerinde, tart, pasta, bisküvi, pizza hamuru, kek, çikolata, gofret, cips, salata sosları, hamur işi, kraker, hazır köfte, tatlılar, katı yağlar ve birçok fırınlanmış yiyecekte bulunur.
Gıda etiketlerinde “hidrojenize yağ” içerdiği belirtiliyorsa bunun anlamı trans yağ içerdiğidir.
Yaygınca Kullanılan Gıda Boyaları
Yapay gıda renklendiricileri çocuklarda davranış bozukluklarına ve önemli ölçüde IQ seviyesinin düşmesine yol açıyor. Hazır gıdalarda bol bol kullanılıyor.
Tükettiğiniz gıdalar;
Sunset yellow (E110 – E120) Böbrek kanseri riskini artırıyor. Norveç'te yasaklandı.
Tartrazin ( E102) Astım krizini tetikliyor ve tiroid kanseri riskini artırıyor. Norveç ve Avusturya'da yasaklandı.
Brilliant blue FCF (E133 Blue 1 ve Blue 2) Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.
Red 3(E127 Erythrosine) Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
Karmoisine (E122) Astımı olanlarda krizi tetikleyebiliyor.
Panceau (E124)
Quinoline (E104) ABD ve Norveç'te yasak. Deride iltihaplanmaya yol açabiliyor.
Allura red (E129)
Sodyum Benzoat (E211)( İngiliz The Independent gazetesi, gazlı içeceklerde ve bisküvi gibi hazır gıdalarda koruyucu madde olarak kullanılan bu kimyasalın çocuk sağlığına zarar verdiğine yönelik ciddi uyarılar içeren bir araştırma yayınladı.)
Carmine (E120) (salam, sucuk, sosis, şeker, çikolata)
gibi katkı maddeleri içeriyorsa dikkatli olun. Ve maalesef bunlar sadece birkaçı daha yazsakta aklımızda tutamayacağımız kadar çok var.
Meyve ezmelerinde, gazlı içeceklerde, hazır pudinglerde, toz kremalarda, çorbalarda, soslarda, dondurmada, tatlılarda, sakızda, jellerde, marmelatlarda, meyveli yoğurtlarda, reçellerde, ketçap, mayonez ve hardalda bu tür boyalar bulunuyor.
Gıda Boyalarına Dikkat
İngiltere'de Southampton Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları The Lancet medical journal'da yayınlanmış ve buna göre; renklendirici denilen boya katkı maddelerinin çocukların hiperaktivite veya ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) davranışları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği bildirilmiştir. Bu yüzden hiperaktif davranışlar sergileyen çocuklarda da bunları içeren gıda tüketiminde dikkatli olunması yönünde uyarılmıştır.
Çalışma sonunda; 8-9 yaş arası çocukların boya katkılarından olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir.3 yaş grubunun ise sadece ilk karışımdan etkilendiği belirlenmiştir.
Unutulmamalıdır ki; çocuklardaki hiperaktivite; genetik faktörler, erken doğum (prematüre), çevresel, yetişme/yetiştirilme gibi birçok faktöre bağlıdır. Katkı maddeleri ise sadece etkenlerden biri olabilir. Bu yüzden mutlaka sağlıklı besin seçimlerinin çocuklara öğretilmesi gerekir.
Özellikle öncelikle anne babaların aldıkları gıdaların etiketlerini okuma alışkanlığı elde etmesi ve çocuklarına da bu alışkanlığı kazandırması gerekmektedir.
haber7, 25/12/2007
Gıda boyaları çocuğu hiperaktif yapıyor
İngiltere'de yapılan bir araştırmada, gıdalara katılan koruyucu ve renklendiricilerin çocuklarda hiperaktivite seviyesini yükselttiği belirlendi
Southhampton Üniversitesi'nde yapılan ve prestijli tıp dergisi TheLancet'te yayımlanan araştırmada, bilim adamları, bir grup çocuğun bir bölümüne gıdalarda bulunan koruyucu ve katkı maddelerinden hazırlanmış bir kokteyl, bir bölümüne de sadece meyve suyu vererek, çocukların davranışlarını gözlemlediler.
İngiliz Gıda Güvenliği Ajansı "Food Standards Agency" yönetimindeyapılan araştırmayı yürüten bilim adamlarına göre, elde edilen sonuçlar, daha önce dikkat toplama bozukluğu olan hiperaktivite rahatsızlığı (ADHD) bulunan çocuklar üzerinde yürütülen çalışmaların sonuçlarını doğruluyor.
Araştırmanın başındaki Profesör Jim Stevenson ve meslektaşları, koruyucuve katkı maddelerinin 3 ve 8-9 yaşları arasındaki çocukların hiperaktifdavranışları üzerinde olumsuz etkisi bulunduğunu saptadıklarını belirterek, "Bulgular, bu maddelerin sadece ADHD rahatsızlığı bulunan çocuklar üzerinde değil, tüm çocukların davranışları üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor" diye konuştular.
3 yaşında 153 ve 8-9 yaşlarında 144 çocuk üzerinde yapılan araştırmada kullanılan katkı ve koruyucu maddeli kokteyller, sodyum benzoat (AB normlarına uygun E221) ve E110, E122, E102, E124, E104 ve E129 gibi çeşitli renklendiriciler içeriyordu.
yenişafak, 07/09/2007
Bu 4 E’ye DİKKAT
ABD ve İngiltere'de yasak olan sodyum benzoat, aspartam ve siklomat, Türkiye'de turşudan bisküviye kadar pek çok gıdaya konuluyor. Gıdalarda kullanılan 3 katkı maddesi kansere ve hastalıklara yol açıp, ölümlere neden olabiliyor. E 221 Sodyum Benzoat,
E 951 Aspartam
E 952 Siklomat (Siklomat ise içeceklerde ve diyet ürünlerinde kullanılan çok kuvvetli bir suni tatlandırıcı. Yüksek dozda ve uzun süre alındığında hayvanlarda mesane kanserine, farelerde kromozom anomalilerine yol açıyor. ABD ve İngiltere'de yasaklanmasına rağmen Türkiye'de kullanılıyor.) E250-E251 Sodium Nitrite katkılı ürünler almamaya özen gösterin. Doğal ürün olarak satılan hiçbir şey yok. Raflara gelen her ürün katkı maddesi içeriyor. Mümkün olduğunca güvendiğimiz organik ürünler satan yerlerden alışveriş yapmayı çocuklar içinde evde hazırladığımız atıştırmalıkları vermeyi alışkanlık haline getireceğiz.
Bundan sonra ki yazılarımda çocuklar için evde hazırlayabileceğiniz birkaç tarif verebilirim. Her şey geleceğimiz çocuklarımız için.
Kaynaklar : Hürriyet, Yenişafak, haber7 wikidepia, http://www.kuraldisi.com, http://www.gidaraporu.com, http://lokman-hekim.net
Son Yazılar
Hepsini GörSıcak yaz günlerinde artan içecek ihtiyacımız ve bazen canımızın soğuk ne istediğine karar verememek bugün sizleri Slush ile...
Comments