top of page

TRÜF

  • Yazarın fotoğrafı: Özlem İncekara Yiğit
    Özlem İncekara Yiğit
  • 17 Tem 2017
  • 2 dakikada okunur

Trüf mantarı eşsiz lezzeti ve fiyatıyla kara elmas ünvanını hakediyor. Tanrıların ve kralların yiyeceği olarakta bilinen trüf mantarı ağızda bıraktığı enfes lezzetiyle parasına değecek bir tat. Kilosu ve cinsine göre fiyatı değişmekte (50-2 bin euro arası), değerine göre açık arttırma bile yapılmaktadır.

Siyah trüf mantarı; “kara elmas” olarak anılsa da dünyanın en pahalı mantarı, azlığı nedeniyle beyaz trüftür.Trüf mantarı bulunma zorluğu ve kendi kendine yetiştiği için sürekli el altında olan bir mantar türü değildir. Trüf Mantarı avı ilkbahar dönminde başlar. Yetişmesi için nemli ve ormanlık alan gerekmektedir. Toprağın yaklaşık 30 santimetre kadar altında bulunurlar. Toprağın altında büyüyüp olgunlaştıklarında kuvvetli bir koku

yayarak hayvanlar tarafından tespit edilirler. Avrupa’da, avcılar trüf domuzu ve özel olarak yetiştirilen eğitimli köpekleri kullanarak arama çalışmalarını gerçekleştirmektedirler. Ama domuzlar trüf mantarını çok sevdikleri ve bulduklarında yedikleri için köpekler tercih sebebidir.

Genellikle 1 kilograma kadar ulaşan türleri genellikle Fransa’nın güneybatısındaki Perigord bölgesinde yetişir.

En nadir bulunan türlerinden olan İtalyan Beyazı veya Piedmont (dağ eteği) mantarı en kuvvetli kokuya sahip olan türleridir. Taze olduğunda, kahverengiye çalan bej renginde pürüssüz bir yüzeyi bulunur. Büyüklüğü bir fındık tanesi ile bir elma büyüklüğü arasında değişebilir ve ağırlığı yaklaşık yarım kilograma ulaşabilir. Çoğunlukla İtalyanın kuzeybatısındaki Piedmont bölgesinde yetişir. Sahip olduğu aroma ve tat, hasattan yaklaşık bir veya iki hafta sonra azalmaya başlar.

Diğer kayda değer çeşitleri arasında Oregon beyaz mantarı, Çin mantarı ve yaz mantarı bulunmaktadır. Oregon beyazının iki çeşidi bulunmaktadır (Tuber oregonese ve Tuber gibbosum). Her ikisi de olgunlaşmadan önce beyaz renkte olup, olgunlaşma döneminde turuncu-kahverengi ve solgun yeşilimsi kahverengi hale dönüşürler. Çin mantarları (Tuber sinence ve Tuber indicum) genellikle kahverengidir ve Çin’in güney kesimlerinde yetişir. Çoğu zaman tamamen olgunlaşmadan hasat edilirler ve bu nedenle diğerlerine göre daha ucuz olup günlük kullanım için alımı daha kolaydır. Genellikle Fransa, İspanya ve İtalya’da bulunan yaz mantarları da (Tuber aestivum), trüf mantarlarının en yaygın çeşidi olup çok kuvvetli aromaya sahiptirler.

Trüf mantarlarının aroması, en yoğun tadını tazeyken sunar. Giderek aromasını ve suyunu kaybettiği için trüf, taze kullanılmalıdır. Bu kadar pahalı besinden, fiyatına değecek tadı almak için toplandıktan sonra beş gün içinde trüf mantarının tüketilmesi tavsiye edilir.

Trüf mantarı çiğken aromasını en iyi şekilde verir. Özellikle risotto ile birlikte sunulur. Risottonun üzerine rende ile yuvarlak halde dilimlenir. Et, makarna ve risottolarda tadını hissetirir. Aynı zamanda peynir, yağ ve yumurta gibi yağlı gıdaların yanına tat açısındanda çok yakışır. Zeytinyağının içinde bekletilip, aromasının yağ tarafından emilmesi sağlanabilir. Trüf mantarının yağı ve kreması da hazır satılmaktadır. Trüf mantarı yağı olarak satılan yağlar da bu yolla yapılmaktadır (trüf mantarının yağı çıkarılmamaktadır). [if !supportLineBreakNewLine]

Ve güzel bir haber de Türkiyeden geldi yapılan aramalarda Kahramanmaraş'ın Onikişubat ile Andırın, Hatay'ın ise Dörtyol ve Belen ilçelerinde trüf mantarları bulundu. Son zamanlarda Bolu Ormanları’nda doğal olarak yetiştiği saptandı. Ayrıntılı haber için aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar : http://www.wisegeek.org/what-are-truffles.htm & http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1444128-hatay-da-truf-mantari-bulundu


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yaz günlerinin kurtarıcısı SLUSH

Sıcak yaz günlerinde artan içecek ihtiyacımız ve bazen canımızın soğuk ne istediğine karar verememek bugün sizleri Slush ile...

 
 
 

Comments


  • Instagram Social Icon
  • Facebook Reflection
  • Twitter Reflection

Gurmecan

© 2023 by Salt AND Pepper.  Proudly created with Wix.com

bottom of page